Tips voor het vinden van jullie trouwfotograaf

Nov 19, 2018

In deze blog geef ik jullie tips voor het vinden van een trouwfotograaf. Jullie bruiloft wordt één van de belangrijkste dagen uit je leven en deze willen jullie natuurlijk goed vastgelegd hebben op een manier die jullie mooi vinden. Bedenk daarom dus voordat je gaat zoeken naar een fotograaf goed wat jullie stijl is. Zorg dat je iets vindt dat tijdloos is. Iets dat je over 10 jaar nog steeds mooi vindt. Ga dus vooral op zoek naar inspiratie. Zodat je een stijl hebt gevonden, kun je gericht zoeken naar een fotograaf. Dit hoeft niet per se iemand te zijn uit de buurt. De meeste fotografen vinden het niet erg om te reizen.

Vergeet niet dat de fotograaf een groot gedeelte van de dag met jullie doorbrengt. Het is dus belangrijk dat jullie een klik met elkaar hebben. Boek niet alleen op de ervaringen van anderen, plan een kennismakingsgesprek in en kijk of je je op je gemak voelt. Tijdens dit gesprek kunnen jullie je wensen bespreken en kan de fotograaf meer vertellen over zijn/haar werkwijzen.

Bereid je voor op het kennismakingsgesprek:

 • Willen jullie de fotograaf voor de hele dag boeken of wil je alleen een reportage en eventueel wat foto’s van de ceremonie?
 • Als de fotograaf ook de voorbereidingen gaat fotograferen ( het aankleden van de bruid, ontvangst van de gasten, first look), denk dan na of je het prettig vindt als er een mannelijke fotograaf bij het aankleden aanwezig is, of heb je liever een vrouw?
 • Welke foto’s wil je sowieso terugzien?
 • Heeft de fotograaf ervaringen met bruiloften?
 • Denk ook na hoe jullie de foto’s aangeleverd willen krijgen: op usb, in een album, of eventueel op een website waar de gasten de foto’s kunnen bekijken.
 • Hoe lang duurt het voordat jullie de bewerkte foto’s ontvangen?
 • Is er sprake van een aanbetaling, en zo ja, hoeveel?
 • Wat gebeurt er als de fotograaf onverwachts niet meer de bruiloft kan fotograferen?
 • Bedenk van tevoren wat jullie budget is voor de fotograaf, maar kies niet simpelweg voor de goedkoopste. Er zijn tegenwoordig veel amateurs die hun diensten aanbieden voor een klein prijsje, maar dit brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee. Je kunt je trouwfoto’s nooit “ even overdoen”.
 • Is er een mogelijkheid om een tweede fotograaf bij te boeken?

Tips voor als je de fotograaf gekozen hebt:

 • Maak goede afspraken met de fotograaf over de manier waarop jullie in de aanloop met elkaar communiceren. Neem ook een aantal weken voor de bruiloft het draaiboek door.
 • Zorg vlak voor de bruiloft dat de fotograaf het telefoonnummer van de ceremoniemeester heeft zodat hij/zij op de dag zelf daar contact mee op kan nemen.
 • Maak een lijst met groepsfoto’s en combinaties van familieleden die jullie samen op de foto willen en zorg ervoor dat iemand (die de familie kent) de fotograaf hierbij kan assisteren. Het is ook handig als de ceremoniemeester hiervan op de hoogte is. Op de dag zelf hebben jullie namelijk wel wat anders aan je hoofd dan familieleden verzamelen. Let op! Maak de lijst niet te lang. Dit kan behoorlijk wat tijd gaan kosten.
 • Bespreek duidelijk met de fotograaf hoe laat je hem/haar verwacht en tot hoe laat hij/zijn zal blijven.
 • Bedenk of de locaties die jullie gekozen hebben ook geschikt zijn voor fotografie. Zijn ze niet te donker/krap? Denk hierbij ook aan de styling/aankleding.

Als alles geregeld is kunnen jullie verder alleen nog maar genieten. Van elkaar en de mooie dag. De fotograaf legt alles voor jullie vast en geeft jullie aanwijzingen. Ik hoop dat jullie iets aan de tips voor het vinden van een trouwfotograaf hebben gehad. Laten jullie het weten als er nog vragen zijn?

boeken_fotograaf_bruiloft

Categorie

deel